Darmowa dostawa przy zamówieniach powyżej 99 zł

Karma dla kanarków – rodzaje

Liczba produktów: 22

Żywienie kanarków nie jest skomplikowane. W diecie tych kolorowych i rozśpiewanych ptaków powinny znaleźć się nasiona, owoce, warzywa, gałązki oraz trawa. Wśród dostępnych rodzajów karmy dostępne są gotowe mieszanki w postaci sypkiego pokarmu, a także kolby i specjalna karma wybarwiająca dla ptaków z żółtym lub czerwonym pigmentem. Co warto wybrać?

Karma dla kanarków – gotowe mieszanki

Gotowe mieszanki roślin i zbóż to podstawowy element diety kanarków, który ma za zadanie zapewnić im wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zawierają one m.in. proso, rzepak, siemię lniane i owies. W niektórych mieszankach znajdują się też owoce, warzywa i muszle skorupiaków. Suche karmy to pełnowartościowy posiłek, a dostępne rodzaje różnią się pod względem proporcji składników odżywczych. Dlatego warto wypróbować różne warianty i sprawdzić, który z nich najbardziej przypadnie do gustu skrzydlatemu przyjacielowi.

Popularny przysmak, czyli kolby dla kanarków

Karma dla kanarków może mieć atrakcyjną formę kolby, którą ptak będzie traktował jako przekąskę. Przysmak ten jest dostępny w kilku smakach: miodowym, owocowo-miodowym lub jajecznym. Oprócz tego możesz zaserwować skrzydlatemu pupilowi kolbę ze skorupiakami, która będzie idealnym uzupełnieniem jego codziennej diety.

Karma dla kanarków w kłosach – czemu warto ją wybrać?

Inną formą przekąski dla kanarków są kłosy prosa senegalskiego. To doskonałe uzupełnienie diety małych ptaków, w którym znajdują się witaminy z grupy B oraz bogactwo składników mineralnych (magnez, żelazo, jod). Ziarno to jest bardzo pożywne i warto serwować je w okresie lęgowym, ponieważ pobudza ptaki do aktywności płciowej.

Uzupełnienie diety – wybarwiająca karma dla kanarków

Wśród suchych mieszanek można znaleźć też tzw. karmę wybarwiającą. Ten rodzaj pożywienia wzmacnia barwę piór czerwonych i żółtych ptaków. Przysmak jest produkowany na bazie jajek i beta-karotenu. Stanowi idealne uzupełnienie diety przed okresem pierzenia i w jego trakcie.