Karmienie pupila pełnowartościowymi produktami, które są dostosowane do jego upodobań, stylu życia, rasy oraz szczególnych potrzeb żywieniowych, np. alergii czy choroby, jest bardzo ważne. W doborze ptasiej karmy trzeba kierować się również tym, co dany ptak je na wolności. Właściwe karmienie skrzydlatego pupila trzeba również wzbogacić o dostęp do świeżej wody oraz sprzątanie z klatki resztek niezjedzonego pokarmu.
Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa, ponieważ pożywienie zależy od gatunku. Można jednak założyć, że wśród gatunków ptaków trzymanych w domach dominują głównie ptaki roślinożerne takie jak: papugi i kanarki. Samych papug jest kilka gatunków, co powoduje zmiany w sposobie ich żywienia. Niektóre ptaki oprócz jedzenia zbóż lubią przekąsić owoce, orzechy, larwy, krewetki i kawałki muszli.
W mieszankach dla papug i kanarków najczęściej znajdują się takie składniki jak: zboża (pszenica, jęczmień, gryka, kukurydza, proso, sorgo, ryż), nasiona (dynia, len, słonecznik, kardi – nazywane białym słonecznikiem), orzechy (ziemne, sosnowe), dzika róża, szafran łąkowy, czerwona papryczka, muszle (ostryg).
Oprócz powyższych składników ptasia karma jest wzbogacana dietetycznymi dodatkami, które mają kluczowy wpływ na zdrowie i kondycję. Są to: tłuszcze, witaminy – A, D3, E, K, PP, z grupy B (B1, B12, biotyna, cholina), kwas foliowy, żelazo, jod, miedź, cynk, mangan, selen.
Karmy mają postać sypką lub formowane są w tłuszczowe kule, pałki, tak, aby ptaki mogły wydziobywać ulubione przysmaki. Kanarki bardzo lubią owoce i warzywa, dlatego warto podawać im oprócz suchej karmy od czasu do czasu kawałek banana, ogórka, marchewki czy jabłko.
Raz w tygodniu dozwolone jest nawet gotowane jajko.
Pierwsze na liście jest ludzkie jedzenie. Nie wolno karmić ptaków resztkami ze stołu. Dobrze też, aby nie podjadały nam z talerza. Domowe ptaki nie powinny jeść szczególnie pieczywa, żółtego sera i wędlin.